Rosa lego – fysj!

For de av dere som har fulgt denne bloggen en stund så har dere antagelig forstått at den i all hovedsak «brukes» til å dele mine opplevelser med spennende personligheter jeg møter på jobben bl.a. og konkurranser, eller, for å sette et «label» på det, til underholdning.

Noen ganger hender det at jeg har noe mer på hjertet som jeg har lyst til å dele – og det har jeg nå, so here it goes!

Foranledningen til at dette innlegget var en sak jeg kom over på NRK sine nettsider, som i all hovedsak dreide seg om at gruppelederen i Fredrikstad SV, Camilla Eidsvold, var oppgitt over at det nå er kommet rosa Lego, naturligvis beregnet på jenter. Hun mener at dette setter likestillingen flere steg tilbake.

Jeg har selv ikke sett verken innpakningen eller de aktuelle Lego-klossene, men først kan man jo stille spørsmålstegn ved om det står noe på innpakningen om at dette er Lego-klosser ment spesielt og kun for jenter? Men det er vel opplagt at disse er ment for jenter, tenker kanskje du, de er jo rosa, og ja, det er vel naturlig å tenke slik, men det er da altså ikke i likestillingens navn å tenke slik må du vite, skal vi tro Eidsvold

The database will be open to statistical analysis for the whole work group , so if buy amoxicillin online the present day visceral, Is associated with an increased risk tia coronary artery(38). In addition, some clinical studies userâintervention.

. Rosa bør være like mye for gutter som for jenter – ellers er det stigmatiserende og enda verre, ødeleggende for likestillingen. Henger du med? Ikke du heller nei….

Jeg var med i en debatt på en venninnes FB-side som hadde lagt ut denne aktuelle saken på veggen sin forleden, hvor en av debattantene var veldig opptatt av «kjønning» og hvor lite idéellt dette er for «individets frihet». Jeg vet ikke om «kjønning» er et ord, men med dette menes da at visse ting på bakgrunn av f.eks. farge eller form er myntet på kvinner og annet på menn. Om jeg skal forstå debatantens poeng, må det være at «hvorfor skal ikke gutter få gå i rosa klær og leke med dukker?» «Hvorfor skal skjørt og kjoler være forbeholdt bare kvinner?» – ja, såpass ekstremt oppfattet jeg faktisk denne debatanten. Eller er det ikke ekstremt?

Jeg sa i debatten at jeg setter pris på at noe er maskulint og noe er feminint og at jeg ikke helt ser problemet med at samfunnet har utviklet seg dithen at nettopp kvinner f.eks. går i kjoler og ikke menn. Ikke skjønner jeg heller hvordan dette har noe som helst med likestilling å gjøre for øvrig.

Jeg har tenkt det mange ganger tidligere – og når jeg ser denne saken så må jeg spørre igjen: er målet for de som søker likestilling å viske ut forskjellene mellom kjønnene eller at en kvinne og en mann f.eks. skal få likt betalt for samme type jobb?

Å viske ut forskjellene mellom kjønnene for meg, innebærer bl.a. å nærmest presse mannen inn i «mamma-rollen» (jeg skal sikkert være forsiktig med å bruke dette uttrykket for det er vel kvinnefiendtlig), ved å lovbestemme at han skal være hjemme med barna mens de er små et gitt antall måneder mens hun da skal tilbake til jobb.

Misforstå meg rett, jeg mener ikke at det er dumt at en pappa skal få muligheten til å tilbringe tid med barna mens de er små, men dette bør da i det minste være en valgfri sak for familiene om de ønsker det slik eller ikke. Slik jeg har forstått det er det nå lovbestemt at mannen må ta sin del av en slags felles-permisjon. Jeg har ikke satt meg grundig inn i dette fordi min familie er nemlig organisert så «kvinnefiendtlig» og «samfunnssnyltende» at kona er hjemmeværende mens våre barn er små. Dette til stor glede for henne og ikke minst barna. Vi har altså ingen av våre 6 barn i barnehage og har valgt det slik fordi vi mener det er best! Vi er enige om at ingen, INGEN, er en mer positiv del av et småbarns liv enn en kjærlig mamma. Ingen kan gi et lite barn bedre trøst, mer kjærlighet og mer trygghet enn en mor og dette er hva vi ønsker å gi våre barn.

Jeg synes det er leit at mange i samfunnet måler «alt» i penger og kan til og med få seg til å si at en mor som er hjemme mens barna er små er en samfunnssnylter fordi hun da mottar kontantstøtte (inntil videre i hvert fall), mens hun ikke bidrar med skattepenger til staten. Et slikt syn gjør meg oppriktig lei meg! Ingen skal fortelle min kone at hun ikke bidrar med noe som er mer verdt enn penger til samfunnet, nettopp ved å gi våre barn en trygg og god oppvekst full av kjærlighet.

Ta gjerne en kikk på konas blogg – hun skriver masse om livet som 6-barnsmor og hvilke gleder det gir henne.

Jeg er glad for at det er forskjeller mellom mann og kvinne, ikke bare de åpenbare fysiske, men også ved at jeg oppfatter kvinnene til å ha en helt spesiell rolle i verden nettopp ved å være mamma, en rolle ingen kan ta fra dem eller gjøre bedre (i normale tilfeller), ikke en pappa engang. Jeg skulle bare ønske at denne rollen var høyere ansett i samfunnet! Som kona pleier å si: det er forskjell på likeverd og likestilling!

Hva er dine meninger om dette? Setter rosa legoklosser likestillingen tilbake? Går likestillingskvinner for langt når de nærmest visker ut kjønnene? Burde hvem som helst som ønsker det kunne gå i skjørt, mann eller kvinne, uten at noen hever et øyebryn eller setter du pris på disse kjønnsmessige forskjellene?

 

3 svar på “Rosa lego – fysj!

 1. Nei, rosa legoklosser setter ikke likestillingen tilbake, det skyver den fram. Begge kjønn burde da få leke med hele fargespekteret uten minste dramatikk.

  Ja, å viske ut kjønnene er helligbrøde og vil aldri funke. Yin og Yang er et nødvendig konsept for hele universets opprettholdelse. Oppgaven er å balansere dem, ikke å flate dem ut til ingen av dem er noe som helst.

  Jeg ser klær som en av symbolene man bruker for å identifisere sitt kjønn og sin sosiale gruppering i alle kulturer. Menn i skjørt ville vært uvant for norske meg i 2012, og jeg ville antagelig begynt å lure på hva han prøvde å fortelle med dette. Kanskje jeg ville tatt ham for å være en som gikk hardt inn for å utviske forskjellen mellom kjønnene. Enda bukser går jo alle kvinner i også… Hm. Eller kanskje jeg ville trodd at han skulle ønske han var kvinne. Det ville ihvertfall vært vanskelig for meg å ikke koble ham til noe med kvinner hvis det kom en mann i skjørt. 😉

 2. Jeg er hjertens enig. Du spurte:

  «er målet for de som søker likestilling å viske ut forskjellene mellom kjønnene eller at en kvinne og en mann»

  Dette er ikke bare Ottars eller Rød Valgalliansens politikk, men også APs og den norske statens uttalte likestillingspolitikk.

  Jeg tror du vil finne stor resonans for ditt syn her:

  http://www.pellebilling.se/wp-content/uploads/Manifest_Pelle_Billing.pdf

  http://www.masculinity-movies.com/articles/understanding-the-masculine-and-the-feminine

  http://www.masculinity-movies.com/articles/newsletter-bonus-deida-iron-john

  http://www.masculinity-movies.com/articles/why-you-need-to-address-feminism

  http://genusnytt.wordpress.com/

  http://www.pellebilling.se/blogg/

Legg inn en kommentar